THC

THC Amsterdam via achterdeurverhalen | Amsterdam road trips with Mary Jane

Een journalistieke fabel over Nederwiet.

‘THC’ is een journalistieke strip over het Nederlandse gedoogbeleid, getekend door striptekenaar Sjoerd Kaandorp en uit te brengen in Nederlands en Engels in (e-)boekvorm met voorpublicaties in ten minste één landelijk dagblad, een online platform en een tijdschrift. Het project is een initiatief van Stichting Mediaridders die hiervoor samenwerking zoekt met Drawing the Times, Het Parool, Highlife en Vice. Er wordt contact gezocht met stripuitgeverij Scratchbooks om het boek uit te brengen.

Jarenlang stond Nederland bekend om het vooruitstrevende beleid ten aanzien van de handel en het gebruik van cannabis. Met een voordeurbeleid en het ontbreken van een achterdeurbeleid, werd de Nederlandse coffeeshop het voorportaal van een schimmige boekhoudkundige loophole voor een parallelle wereld van kwekers, vervoerders en handelaren in het groene goud. Een wereld die van Amsterdam het Mekka voor de dope-gebruiker maakten, met een florerende export-tak. Totdat Colorado door legalisering van de wiethandel er met die titel vandoor ging.

Met een initiatiefwetsvoorstel van D66 om ook het achterdeurbeleid te reguleren zou het vreemde Nederlandse gedoogbeleid van de afgelopen vijftig jaar wel eens voorgoed kunnen veranderen. Hoog tijd om deze geschiedenis eens goed tegen het licht te houden en vast te leggen.

Voor ons journalistieke onderzoek selecteren we een aantal sleutelfiguren die elk een eigen perspectief op de handel bieden: de kweker, de koerier, de handelaar, de coffeeshopeigenaar, de exporteur, de boekhouder, de jurist, een aantal politici die zich sterk voor en tegen legalisering hebben uitgesproken, rechercheurs die zich met het oprollen van plantages hebben beziggehouden en natuurlijk de geoefende gebruikers. Aan de hand van hun ervaringen krijgen we een beeld van de Nederlandse wiethandel- en cultuur in de afgelopen vijftig jaar.

Omdat een deel van de verhalen van onze sleutelfiguren nog niet verjaard is, kiezen we voor een vorm waarin we de verhalen wel publiek kunnen maken, zonder de identiteit van onze personages prijs te geven. De personages worden als dieren weergegeven. Het verhaal wordt in stripvorm uitgewerkt. Deze vorm sluit goed aan bij de subcultuur die rond het gebruik van cannabis is ontstaan. Denk aan legendarische strippublicaties als The Fabulous Furry Freak Brothers, maar ook Fritz the Cat. Bovendien biedt deze vorm de mogelijkheid bij uitstek om de ervaring onder invloed vorm te geven.

Voor deze publicatie werken we met een team van twee researchers, een scenarist, een redacteur en een tekenaar. Een groot deel van het makersteam is opgegroeid in de kringen rond het gekraakte dorp Ruigoord. Kinderen van een generatie hippies die ons betrekkelijk vrij lieten ten aanzien van het gebruik van geestveranderende middelen. We hebben de voor- en nadelen van het gebruik van nabij meegemaakt. Hoe het een rol kan spelen bij feest, kunst en liefde, maar ook bij apathie, psychische instabiliteit, verlies en dood. En wat voor gekke constructies er ontstaan zijn rond de kweek en handel van cannabis onder het gedoogbeleid. In de verhalen van THC komen al deze aspecten aan bod, zodat de lezer na afloop zijn eigen conclusies kan trekken ten aanzien van het gevoerde beleid.

Research: Jason Mayo en Han Scenario: Jasmijn Snoijink Redactie: Ntb Tekenwerk & vormgeving: Sjoerd Kaandorp