The Rolling Paper

Image
the Rolling Paper

The Rolling Paper
Een getekend journalistiek onderzoek naar cannabis

Jarenlang stond Nederland bekend om het vooruitstrevende beleid ten aanzien van de handel en het gebruik van cannabis. Met een voordeurbeleid en het ontbreken van een achterdeurbeleid, werd de Nederlandse coffeeshop het voorportaal van een schimmige boekhoudkundige loophole voor een parallelle wereld van kwekers, vervoerders en handelaren in het groene goud. Een wereld die van Amsterdam het Mekka voor de dope-gebruiker maakten, met een florerende export-tak. Totdat Colorado door legalisering van de wiethandel er met die titel vandoor ging.

Met een initiatiefwetsvoorstel van D66 om ook het achterdeurbeleid te reguleren zou het vreemde Nederlandse gedoogbeleid van de afgelopen vijftig jaar wel eens voorgoed kunnen veranderen. Hoog tijd om deze geschiedenis eens goed tegen het licht te houden en vast te leggen.

Voor ons journalistieke onderzoek selecteren we een aantal sleutelfiguren die elk een eigen perspectief op de handel bieden: de kweker, de koerier, de handelaar, de coffeeshopeigenaar, de exporteur, de boekhouder, de jurist, een aantal politici die zich sterk voor en tegen legalisering hebben uitgesproken, rechercheurs die zich met het oprollen van plantages hebben beziggehouden en natuurlijk de geoefende gebruikers. Aan de hand van hun ervaringen krijgen we een beeld van de Nederlandse wiethandel- en cultuur in de afgelopen vijftig jaar.

Omdat een deel van de verhalen van onze sleutelfiguren nog niet verjaard is, kiezen we voor een vorm waarin we de verhalen wel publiek kunnen maken, zonder de identiteit van onze personages prijs te geven. De verhalen worden daarom in stripvorm uitgewerkt. Een vorm die goed aansluit bij de subcultuur die rond het gebruik van cannabis is ontstaan. Denk aan legendarische strippublicaties als The Fabulous Furry Freak Brothers, maar ook Fritz the Cat. Bovendien biedt deze vorm de mogelijkheid bij uitstek om de ervaring onder invloed vorm te geven.

Voor deze publicaties werken we met een team van vier researchers, een scenarist, een redacteur en een tekenaar. Een groot deel van het makersteam is opgegroeid in de kringen rond het gekraakte dorp Ruigoord. Kinderen van een generatie hippies die ons betrekkelijk vrij lieten ten aanzien van het gebruik van geestveranderende middelen. We hebben de voor- en nadelen van het gebruik van nabij meegemaakt. Hoe het een rol kan spelen bij feest, kunst en liefde, maar ook bij apathie, psychische instabiliteit, verlies en dood. En wat voor gekke constructies er ontstaan zijn rond de kweek en handel van cannabis onder het gedoogbeleid. In de verhalen van The Rolling Paper komen al deze aspecten aan bod, zodat de lezer na afloop zijn eigen conclusies kan trekken ten aanzien van het gevoerde beleid.

Het project is een initiatief van Stichting Mediaridders in samenwerking met het platform Drawing the Times.

Research en scenario: Jason Mayo, Han Nieuwland, Aline Idzerda en Jasmijn Snoijink | Redactie: Ntb | Tekenwerk & vormgeving: Sjoerd Kaandorp | projectwebsite: https://rollingpaper.nl (in ontwikkeling)